Sommerfest og avduking av blått skilt

IMG_5731

Sommeravslutningen i juni `18 hadde en liten hemmelighet som skulle avdekkes denne kvelden. Noen dager i forveien hadde det kommet opp ett skilt som var tildekket. Det er er ett blått skilt fra Oslo Byes Vel med historisk informasjon om Huset Vårt.

IMG_5722

Helene Ottersen stod for avdukingen og Anne Stene holdt en kort tale om huset og skiltet.

Kjære alle sammen! Det er en stor glede å få være med på avdukingen av skiltet fra Selskapet for Oslo Byes Vel. Dette er det femte skiltet som kommer opp i bydel Stovner og det andre på Høybråten. Normisjon fikk det første skiltet. Høybråten og Stovner Samvirkelag ble etablert i 1926, og flyttet inn her i 1930.Det var butikk i første etasje og har vært det helt fra starten og til det ble nedlagt i 1985. I annen etasje var det virksomheter av forskjellig slag. Dr. Holen hadde sitt første legekontor her, før det ble i eget hus. Hans kone Anna Holen har også bodd her. Hun ble vår første leder, fra 1939-1945. Etter ham kom det en tannlege, Emanuel Winge. Den siste tannlegen var Erling Svalland, før han flyttet sin praksis til byen. Det har hele tiden vært leiligheter her i 2. etasje og de har vært bebodd av familien Holen, lærerpersonalet til skolen og bestyrer her på samvirkelaget. Den siste og lengst boende her før saniteten kjøpte huset i 1985, var bestyrer John Friberg. Sanitetsforeningen benyttet huset før det ble vårt. De var ansvarlig for å dele ut svenskesuppe i 1944, og samvirkelaget ble brukt, siden den lå midt på Høybråten. Alle sanitetsdamene gikk rundt på Høybråten og Stovner, slik at alle skulle få. Det var 200 mennesker her ute den gangen. Den gangen het forening Høybråten og Stovner Sanitetsforening. Det opprinnelige huset gikk til takdrageren dere ser inne og saniteten eide også nabotomten som i dag er Bergtunveien 7A. Det var snakk om eldreboliger, men den ble solgt. Det ble penger til videre rehabilitering her av ”Huset Vårt”. Huset ble kjøpt i 1985 og da var Olga Andreassen formann og det fikk navnet ”HUSET VÅRT”. Bjørg Kluge var formann da det ble bygd ut i 2003. Det er et flott hus vi har og en flott møteplass for alle generasjoner sanitetskvinner på Høybråten. Det er lagt ned mye arbeid og mer blir det av hyggelig dugnad. En stor takk til styret i Høybråten Sanitetsforening som ble med på dette og sist, men ikke minst, en stor takk til Inger Moe for alle opplysninger hun har gitt meg om beboere i dette huset!

Etter at vi alle 70 som var tilstede hadde tatt bilde utenfor – fikk vi komme inn til nydelig smak av svenske suppe til forrett og sommertallerken. Etter det kaffe og wienerbrød. En meget koselig sommerkveld.

IMG_5736

Anne Stene, Olga Andreassen og Helene Ottersen under skiltet.

Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: